De landen
Hong Kong

Hongkong ligt in Zuidoost-AziŽ en is een bijzondere bestuursregio van China. Het gebied bestaat uit 236 eilanden met een totale oppervlakte van 1103 km≤. Het grenst aan de Zuid-Chinese Zee en er wonen ongeveer 7 miljoen mensen (2004).

De naam HongKong is afgeleid van de uitspraak in het plaatselijke Yue-dialect: Heung Gong. (Mandarijn: Xiang Gang; Kantonees Heung Gong.) De naam betekent "geurige haven". Dit is tot stand gekomen doordat een paar reizigers een heerlijke geur roken van een boom in HongKong.

Hongkong bestaat uit het gelijknamige eiland ten oosten van de Zhujiang-rivier (Parelrivier) van 78 km≤; het Kowloon-schiereiland (Mandarijn: Jiulong, Negen Draken) van bijna 47 km≤; en verder 235 eilandjes, waarvan het merendeel niet bewoond is, en die bekend staan als de New Territories (974 km≤). Lantau Island is met 146 km≤ de grootste eiland, gevolgd door Hong Kong Island.

Tegenwoordig is Hongkong een voor AziŽ 'jonge' metropool en een grote moderne stad. Hongkong heeft 10 punten op de lijst van wereldsteden en vooral de zakenwereld is gigantisch.